Verrazen

De gnoe is een fascinerend beest. Ze doen meestal niets, dat wil zeggen, ze grazen en zwijgen. Soms maken ze een gek geluid. Zon is over hen, en tussen hen – ze staan op de savanne. Ze grazen de savanne af. Niet gek.
Als de dood dreigt gaan gnoes rennen, allemaal tegelijk, de ganse savanne over en dan door kloven of rivieren heen. Tientallen, soms honderden gnoes vinden bij zo’n vlucht de dood. Ze vertrappen elkaar, storten de rivier in, vallen ten prooi aan ’n hyena of ’n leeuw – alleen de sterksten, de opdringerigsten, de allerbrutaalsten blijven over.
Zo gaat de kudde verder. De gnoes grazen de savanne af.
Niet gek.

Vandaag waren er mooie gezichten op tv. Van meisjes, van buitenlanders ook. De cameramensen van de NOS laten graag meisjes en buitenlanders zien, en zeker zwijgzame, respectvolle… Het was de dodenherdenking op de Dam. De mensen staarden. Ze dachten. Een vrouw zette haar zonnebril op haar voorhoofd en keek daarna tevreden rond. Niet gek.
Er viel een dranghek. Er was een gil. De menigte begon te golven, mensen renden, naar alle straten toe, militairen sprongen zelfs opzij. Over de klinkers raasde het. Er werden herdenkers verdrukt, kinderen huilden, een meisje werd weggedragen.
Toen kwam er weer kalmte over de Dam. Het was er rustiger, stiller zelfs. De koningin kreeg een applaus. Langzaam kleurde de hemel roze en begon, te laat en minder plechtig dan gewoon, het Wilhelmus.

De evolutie heeft aardige diersoorten opgeleverd, maar blijkbaar geen perfecte. De selectie gaat gewoon door. Vertrappen moeten we, rennen, dringen, anders raken we zelf vertrapt. Is er angst, dan is er dood.  Zo ging de ganse Dam er mee vandoor.

Die gnoes, het kuddegedrag, de angst… Het beest. De dood. Van die oorlog is nog maar weinig echt voorbij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s