Balkande

George W. Bush heeft in 2007, toen hij nog gewoon president van Amerika was en iedereen tegen hem, een bezoek gebracht aan Albanië. Daar bekeek hij hoe Amerikaanse organisaties de bevolking van dat land hielpen onderneminkjes op te zetten en de Albanezen leerden hoe ze op hun centen moesten passen. In de provincieplaats Fushë-Krujë, de vlakke tegenhanger van het toeristische bergstadje Krujë, ontmoette de Amerikaanse president wat van de lokale ondernemers. Bush werd er met veel enthousiasme onthaald, meer dan elders. Hij verkreeg zelfs het ereburgerschap van Fushë-Krujë. Dat moet Bush deugd hebben gedaan. Impulsief, enthousiast, guitig als was het weer campagnetijd, liet hij z’n bewakers voor wat ze waren en stapte de menigte in, handenschuddend en meedeinend. De held van het vrije Westen.
Toen Bush zich even later weer bij z’n gevolg aansloot en Fushë-Krujë verliet, ontdekte hij dat zijn horloge er was gestolen.

Hoe Bush ook in de kranten kwam, altijd maakte hij zich wel ’n beetje belachelijk. Voor Bush hinderde dat niet, die man wás ook wel een beetje achterlijk. Tragischer is het dat voor Albanië eigenlijk hetzelfde geldt. Het land heeft prachtige landschappen, er staat bijzondere architectuur en er wonen de mooiste vrouwen van Europa, maar daar heeft geen mens ’t over, als het over Albanië gaat dan gaat het over maffia, over Kosovo en over de sloppenwijken van Tirana. Goed zal ’t nooit wezen. Van Albanië word je moedeloos.

Het zal aan de bergen liggen. De Balkan is zo grillig, zo ruw, zo onbeschaafd. Het is geen gladgestreken skigebergte, die Balkan. Fluorescerend groene alpenweiden zijn daar niet. Er zijn steile kloven en vierkante toppen. Lomp is de Balkan. Griezelig is de Balkan. Voor ’n West-Europeaan is er niks te genieten en veel te vrezen. Zelfs Griekenland werd ontmaskerd als een Balkanland.

Toch heb ik nog iets van medelijden. Niet met die Grieken, die hebben er nu zelf een potje van gemaakt. Van democratie hebben ze er nooit veel begrepen, dat leert de geschiedenis, dus die griezelige protesten en de verziekte politieke cultuur zullen wel niet zomaar overraken… Maar toch. Zie hen aan, de bergmensen, die in armoede en isolement altijd maar weer dezelfde fouten maken. Hun talen, hun culturen, hun godsdiensten – ze zijn een eindeloze herhaling van alle dingen, alle náre dingen ook, alle bezettingen en vetes en slachtingen. Hier heeft de beschaving zijn vernietigende werk allang gedaan.

Uiteindelijk valt de Euro. Natuurlijk. Bush is ook verdwenen. De tijd wordt vanzelf gestolen. De Balkan is niet zomaar griezelig of ongewoon. De Balkan is niet eens ons verre achterland. De Balkan is ons voorland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s