Verstemming

De televisie is er weer vol van. Zelfs RTL4 past z’n gebruikelijke programmering, bestaande uit jolige Hollandse shows en Amerikaanse films, er voor aan. Stemmen moeten we, en zich profileren moeten de lijsttrekkers. Ze doen dat overal, dat wil zeggen: op alle tv-netten, bij alle omroepen, en bij gelegenheid zelfs op de radio.  Soms ook gaan ze de straat op, al doen ze dat vooral in de Randstad, waar hun kiezers wonen.

Je zou soms gaan geloven dat het allemaal echt ergens over gaat. Onze stem maakt verschil tussen bezuinigen of verspillen, tussen uitzetten of binnenslepen, tussen wijs of platvloers. Dat tenminste zeggen ze op de tv. Ik ben natuurlijk cynicus, of toch meestal, en ook nu denk ik er toch weer anders over. Wat ons uiteindelijke kabinet wordt ligt grotendeels al vast.

In Nederland bestaat de volksvertegenwoordiging uit de Tweede Kamer (parlement) en de Eerste Kamer (senaat). De Tweede Kamer kiezen we nu, de Eerste is al eerder verkozen op basis van de Provinciale Statenverkiezingen. Een kabinet dat stabiel wil kunnen regeren moet in beide Kamers een meerderheid hebben.

Van de mogelijke coalities heeft geen enkele die meerderheid in beide Kamers.
CDA – VVD – PVV, het “rechtse kabinet” waar iedereen het maar over heeft, zou in de Eerste Kamer nergens zijn, om de doodsimpele reden dat de PVV van Wilders daar niet bestaat. Een meerderheid is er niet en de rechtse hervormingen die CDA en VVD zo graag willen (en waarvan Wilders heeft gezegd dat hij ze zal steunen, al doet ‘ie zich in de campagne heel links voor) – nooit zullen zij door de Eerste Kamer kunnen geraken. Een onmogelijk kabinet, zo blijkt.
Een “linkse” coalitie van SP – GroenLinks – PvdA en eventueel D66 en CU komt ook net niet aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Als deze coalitie een gematigd links karakter krijgt (en de SP dus ernstig moet inbinden) zou ze eventueel op voldoende gedoogsteun kunnen rekenen, maar dat is twijfelachtig. Ook dit is dus een praktisch onmogelijk kabinet.
Dan is er Groen-Paars, het middenkabinet: VVD – PvdA – D66 – GroenLinks. Een kabinet dat niet onwaarschijnlijk is, omdat de gedoodverfde winnaar, de VVD, erin zit en de andere partijen ook een liberale koers voorstaan, zij het sociaal-liberaal en niet rechts-conservatief zoals de VVD. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt haalbaar, maar in de Eerste Kamer blijft het steken bij een grote minderheid. Dit kabinet kan echter wel op gedoogsteun van SP en CU rekenen (CU voor het economisch beleid, SP voor ethische kwesties) en dus toch stabiel regeren.
Dan is er noch het christelijk alternatief: CDA – VVD – CU. Dit kabinet zou in de Eerste Kamer een meerderheid hebben. Of de eerder linkse CU zich wel bij dit kabinet zou voegen is moeilijk te zeggen. Vooral grote winnaar VVD zou bij dit kabinet ernstig moeten inbinden. Voorlopig lijkt dit kabinet in de Tweede Kamer geen meerderheid te krijgen.

Stemmen is belangrijk, maar het is niet wat de heren politici er van willen maken. Écht kiezen kan ook ditmaal niet, maar verstandig stemmen, dat kan wel. De kleine partijen maken het verschil.
Wie graag een christelijk-conservatief kabinet wil, met een gematigd rechts beleid, die moet inzetten op een kabinet van CDA – VVD en CU. De CU is voorlopig te klein om in de Tweede Kamer voor een meerderheid te zorgen. Een verstandige stem zou daarom een stem op de CU zijn.
Wie een links kabinet wil, heeft niks te kiezen. Het zal er niet van komen. Van een uitgesproken rechts kabinet zal het ook niet komen. Rest ons het midden. Voor een stabiele Groen-Paarse coalitie is een groot D66 en een groot GroenLinks noodzakelijk. Bent u meer links dan liberaal, stem dan op Femke. Bent u een echte sociaal-liberaal, kies dan voor “Paarse Pechtold”.

Zelf heb ik mijn keuze al gemaakt. Ik ben sociaal-liberaal, overtuigd en wel. Het wordt Paars. Hoe dan ook.

Advertenties

One thought on “Verstemming

  1. Dat is een knap staaltje retoriek. Maar eigenlijk maakt me dat niet zo heel veel uit. Welke manier van redeneren je ook volgt, zolang je d66 stemt, zal ik je toejuichen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s