Waanweer

Het meeste nieuws van vandaag is geen verrassend nieuws. Noodweer trekt over Nederland, maar dat was voorspeld. De Grieken staken. Met TomTom gaat het steeds minder. In België ligt het spoorverkeer plat. Het zijn berichtjes waar geen journalist echt lol aan beleefd, want echt nieuws is het allemaal niet. De helft van het leven is herhaling, en soms wel ’n heel journaal.

De krant van wakker Nederland kwam vanmorgen dan toch nog met iets opzienbarends. VVD-Kamerlid René Leegte wil het KNMI afschaffen, aldus het artikel. Nu zijn ze bij de VVD gek van bezuinigingen en wordt de zin en onzin van die bezuinigingen allang niet meer afgewogen, dus in zoverre leek ’t me nog niks bijzonders. Het zou de eerste visieloze bezuiniging niet zijn. Een wetenschappelijk instituut dat het weer onderzoekt, en onmisbare informatie voor onder meer de scheepvaart en de landbouw de wereld inslingert, ach, ík zou het niet wegbezuinigen, maar ik ben dan ook geen VVD-er.

Het bleek niet om een bezuiniging te gaan, deze keer. Dat was het opzienbarende aan het nieuws. René Leegte wilde nu eens niet om geld te besparen aan een nuttige instelling een einde maken, nee, deze VVD-er wil dat het KNMI opgeheven wordt omdat dat instituut onwelkome meninkjes de wereld instuurt.

De recente geschiedenis van de VVD is geen heel mooie. De oude volkspartij liet zich overrompelen door haar eigen machtswellust en werd in één nacht van liberaal tot conservatief. Nu werkt de VVD samen met de PVV, de SGP en de laatste restjes CDA. De partij verdedigt een hardvochtig kabinetsbeleid dat met het liberalisme allang niks meer van doen heeft, en liet uiteindelijk zelfs oude VVD-speeltjes als defensie in de kou staan, om maar te kunnen bezuinigen, om maar populistisch te kunnen doen, om maar die verdomde macht.

Het dieptepunt is nu bereikt. René Leegte is klimaatscepticus. Dat mag. Er valt aan alles te twijfelen, ook aan de klimaatverandering. Toch zijn er wel degelijk redenen om aan te nemen dat het klimaat verandert. Cijfers bijvoorbeeld, feiten. De oude vijanden van de populisten, en nu dus ook de vijanden van René Leegte. Hij wil dat het KNMI, dat dit soort nare cijfers en feiten openbaar maakt, geen cent subsidie meer ontvangt. Weg met die linkse kliek!

René Leegte komt uit Amersfoort. Dat kan hij natuurlijk ook niet helpen. Op internet circuleren komieke complottheorieën over het niet-bestaan van Amersfoort. En dan heet die man ook nog Leegte. Da’s twee keer pech hebben. Toch is René Leegte groot geworden, en eenmaal volwassen zal hij gedacht hebben: de VVD is mijn partij. Een liberale partij, maar wel een liberale partij die dat liberalisme met wat redelijk conservatisme combineert, want goh, je moet nou ook weer niet alles willen veranderen, toch? Nee, inderdaad, René. Een prima keuze, die VVD.
Aan die keuze heeft René Leegte later nog vaak getwijfeld. De VVD won, en verloor, slingerde in de peilingen alle kanten op, richtingloos, leiderscrisis, ineens die Wilders op de rechterflank: de achtbaan van een stervende partij. Toen kwam dan toch weer de winst, en nu het conservatieve kabinet, dat door Wilders wordt gesteund. Ergens in deze lange achtbaanrit moet Rene Leegte z’n verstand verloren hebben en nu denkt hij dat het maar beter is, de populist te spelen.
Populisten vinden cijfers eng. Populisten vinden feiten eng. Populisten vinden dat je aan die verrekte elite iets moet doen. En het volk vind dat vást ook. Het volk heeft het vast ook niet zo op die kritische wetenschappers van het KNMI. En dus dacht René Leegte: weet je wat, ik zeg dat ik ‘r tegen ben, weg met dat KNMI, weg met die nare praatjes over het milieu!

René Leegte is Kamerlid en heeft milieu in z’n portefeuille zitten. Het milieu is dus ’n beetje zijn verantwoordelijkheid. Natuurlijk krijgt hij ook die rapporten van het KNMI onder ogen. En wat hij daarin zoal leest, als hij hard aan het werk is als VVD-Kamerlid, dat bevalt hem helemaal niet. Klimaatopwarming, broeikasdinges, uitlaatgassen, en passant nog ergens de opmerking dat de olie toch wel opraakt en dat we alternatieven moeten zoeken… René Leegte drukt zijn handen op zijn oren. Nog hoort hij ze, de lispelende linkse stemmen: “het moet anders, dit gaat zo niet, we verwoesten onze wereld, René…” Harder drukt hij zijn handen tegen zijn hoofd. Het helpt niet. Hij schreeuwt. Hij roeptoetert. “WEG MET DAT KNMI!”

20% van het KNMI is partijdig, schrijft René Leegte. Dat impliceert dat hij van 80% van de wetenschappers die voor het KNMI werken vindt dat ze onpartijdig zijn. Een wonderlijk getal. Hoe hij eraan gekomen is, vertelt hij niet. Het maakt ook niet uit. Het gaat om zijn besluit: een instituut dat 20% klimaatkritische wetenschappers telt, dat kan niet bestaan. Weg met die nare kritische figuren, weg met die subsidie, weg met dat hele KNMI.

Zo dan verwerd de VVD tot wat ze nu is: een lege huls, een conservatief pepermolentje waar steeds zwartere, vuile vlokken uit neer dwarrelen. René Leegte, VVD-Kamerlid uit Amersfoort. De geschiedenis zal hem vast niet canoniseren, over 100 jaar heeft niemand het nog over René Leegte, VVD-Kamerlid uit Amersfoort. En toch is hij een belangrijk man. Hij gaf de VVD de genadeklap. Het liberalisme is vermorzeld. Zelfs de wetenschap is niet meer veilig.

Laat het onweer maar komen. Na ons de zondvloed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s