Ontgrenzeld

Donner wil aan grenzen tornen. Dat werd deze week duidelijk, toen hij het plan de wereld inslingerde om drie provincies, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, te laten fuseren. ’t Was geen suggestie, geen denkpiste, zelfs geen luchtballonnetje. Daar is Donner het type niet voor. Het was meteen maar een besluit. De fusie moet er komen, de provincies hebben dat maar te accepteren. Ze moeten de komende tijd de plannen van Donner maar gaan uitwerken, aldus Donner.

De provincies zijn op hun beurt niet erg blij. Samenwerken, daar waren ze al wel mee bezig, dat is natuurlijk ook wel nodig. Amsterdam reikt ver: Almere en Utrecht zijn nauw met onze hoofdstad verbonden en om de regio sterk te maken is een goede samenwerking belangrijk. Geen mens ontkent dat. Maar een provinciale herindeling, is dat nu nodig? De provinciebesturen morren. Dit gaat te ver. De minister wil veel te veel, en hij wil het niet alleen, hij eist het zomaar.

Een superprovincie bestaande uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zou een eigenaardige vorm krijgen. Ergens in het midden bevindt zich de stedelijke kern waar het allemaal om draait: Amsterdam en, in breder perspectief, de “Noordvleugel” van de Randstad. De oude vertrouwde Randstad is de voorbije decennia in twee sterke economische regio’s uiteengevallen, de Noordvleugel en de Zuidvleugel. De Zuidvleugel ligt veilig in één provincie, Zuid-Holland. De Noordvleugel, die bestaat uit Amsterdam, Haarlem, Schiphol, de Zaanstreek, Almere en Utrecht, tja, die ligt voorlopig maar wat verspreid. Waarom zou je die Noordvleugel niet gewoon tot één provincie maken, net als Zuid-Holland?

Aan de Noordvleugel hangen twee vogellijfjes. Het ene is Flevoland, voor het grootste deel een landelijke provincie met heel andere belangen dan die ene Noordvleugel. Het andere vogellijfje is ouder, groter ook: dit is het “Noorderkwartier”, ook wel West-Friesland genoemd. Een regio met een sterke identiteit, een bijzondere geschiedenis en opnieuw heel andere belangen dan die van de Noordvleugel. Het is een agrarische streek die zich weert tegen de verstedelijking die vanuit het zuiden oprukt. Als het aan de West-Friezen ligt komt zo’n Randstadprovincie er niet van, ze zouden maar mooi vleugellam raken.

Aan Donners plan kleven veel nadelen die hij zelf kennelijk niet heeft willen onderzoeken. Binnen zijn superprovincie bestaan tegengestelde belangen. Hij zou het democratisch evenwicht, dat nu met name in Noord-Holland al moeizaam is (het zwaartepunt ligt te veel in het zuiden), ernstig uit balans brengen. De voordelen van een nauwe samenwerking tussen Amsterdam, Almere en Utrecht worden hierdoor tenietgedaan.

Dat Donner de huidige provinciegrenzen in vraag stelt, dat vind ik prima. We zouden best kunnen nadenken over andere manieren om ons land bestuurlijk in te delen. Een Amsterdamse stadsprovincie, zonder het Noorderkwartier, dat zou nog wel een idee kunnen wezen. Een Duits systeem van Kreise en Kreisfreise Städte zou ook best eens kunnen worden onderzocht. Die discussie zou interessant kunnen zijn. Ik zou er graag aan mee doen.

Donner heeft anders besloten. Er is geen discussie. Er is alleen zijn eis, zijn bevel, zijn autoriteit. Het moet en zal gebeuren, ook al wil niemand er echt aan. Ik vind ’t pijnlijk. Dat zo’n conservatieve regent tegelijk zo weinig eerbied voor zijn geschiedenis heeft, dat is toch eeuwig zonde.

One thought on “Ontgrenzeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s