Een anti-Vlaams complot

Op internet valt altijd wel wat te beleven. Op webfora worden de eigenaardigste complottheorieën verspreid. Die theorieën zijn meestal onschuldig. De mensen die ze bedenken hebben over het algemeen geen macht en ook niet genoeg verstand om macht te verkrijgen. Amusant blijft het natuurlijk wel.

Gisteren werd ik attent gemaakt op een nieuwe website in dit genre, waarop wordt uiteengezet hoe Nederland de Antwerpse haven blokkeert. Het is geweldig proza. Een paar citaatjes kunnen geen kwaad, er mag wel eens meer gelachen worden op dit blog.

In 1585 leidde het afsluiten van de Schelde door Nederland tot de Val van Antwerpen. Abrupt werd er een einde gemaakt aan de bloeiperiode van de 15de – 16de eeuw, ook wel de “Gouden Eeuw van Antwerpen” genoemd.

De Val van Antwerpen, daarmee is de toon gezet: de dramatische geschiedenis van arm Vlaanderen, onderdrukt door gemene buurvolkeren, wordt er meteen door in herinnering gebracht. Die geschiedenis is zelf al een mythe – de tijd van Rubens en Quellinus kan nu niet meteen een duistere tijd genoemd worden – maar dat het allemaal de schuld van de Nederlanders was is een wel heel merkwaardige lezing. De Val van Antwerpen was een Spaanse overwinning, een Antwerpse overgave en een Noord-Nederlands verlies. Dat de haven vervolgens werd afgesloten was militaire strategie, geen Vlamingenhaat en zelfs geen economisch opportunisme. Maar dat verhaal is natuurlijk te genuanceerd voor complotdenkers, nee, het was opzet allemaal, Nederlandse kwaadaardigheid.

Het stuk gaat verder:

Wie dacht dat daarmee een einde was gekomen aan de politiek van Nederland om de ontwikkeling van onze Vlaamse havens te dwarsbomen, had het mis.

Die gemene Nederlanders toch! Nadat ze de arme Vlamingen de Val van Antwerpen hadden aangedaan waren ze in1863 weliswaar gestopt met het heffen van tol op de Westerschelde (wat volgens het stuk gelijk staat aan een blokkade), maar ze zouden geen Nederlanders zijn als ze niet met nieuwe, snode plannen waren gekomen:

In juli 2011 besliste de Nederlandse regering namelijk een belangrijk luik van de Scheldeverdragen niet uit te voeren: de ontpoldering van de Hedwigepolder. Deze houding is onaanvaardbaar en legt een zware hypotheek op onze haven.

Het gaat natuurlijk om die omstreden verdragen, die op nog oudere verdragen teruggaan en die in den beginne de scheiding van België en Nederland regelden. Pardon, Vlaanderen, want de term “België” wordt in het stuk zorgvuldig ontweken. Dat zal wel met weer een ander complot te maken hebben.

Het was te verwachten dat dit dossier de complotdenkers nog eens op hun paard zou zetten. Nederland heeft de Westerschelde weliswaar uitgediept, om grote zeeschepen zo toegang tot de haven van Antwerpen te verschaffen, maar het onder water zetten van stukken landbouwgrond, teneinde de natuur te compenseren, ligt moeilijk bij de Zeeuwse bevolking. Daarom zoekt Nederland naar alternatieven. Dat is verschrikkelijk, volgens de complotsite. Nederland jaagt Vlaanderen daarmee doelbewust op extra kosten, allemaal om de haven van Antwerpen in gevaar te brengen. Sterker nog:

de geloofwaardigheid van Vlaanderen staat op het spel.

Die Nederlanders durven wel. Niet alleen verwoestten ze in het verleden expres de Antwerpse Gouden Eeuw, ze houden tot in de 21e vol de Antwerpse haven met gemene trucs te blokkeren en en passant zetten ze de Vlaamse geloofwaardigheid op het spel. Nu gaan ze in de wereld vast anders over de Vlamingen denken!

Maar gelukkig heeft iemand het complot doorzien en wordt er nu eindelijk actie ondernomen. Op de bewuste website kunnen boze bezoekers boze brieven sturen naar de Europese Commissie, die zal er wel wat aan doen.

Wie zou het toch zijn, die deze onzin op het internet slingert? Zou het weer zo’n overspannen forummer zijn? Belgische media hebben de Boze Belg opgespoord. Het is een vrouw, schrijft Het Nieuwsblad. Het bizarre is: ze is geen onbekende. Annick De Ridder heet ze, en ze is lid van het Vlaams Parlement, voor OpenVLD, de plaatselijke liberale partij. Eerder riep ze al op om de Zeeuwse mosselen te boycotten om zo de gemene Nederlanders terug te pesten, nu is er dus deze tekst. Iemand met invloed, iemand met macht – maar is ze ook iemand met verstand?

Eén ding heeft ze alvast goed gezegd: de Vlaamse geloofwaardigheid staat inderdaad op het spel.

One thought on “Een anti-Vlaams complot

  1. Pingback: Stemmingmakerij « Plaas' vermannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s