Het bierjaar 2012

Vandaag is ’t kerst. Zodra dat achter de rug is komen de dagen tussen kerst en oud en nieuw, de tijd die ze in Duitsland zo mooi zwischen den Jahren noemen – daar horen jaaroverzichten bij. Ik doe er ook maar eens aan mee. Ik heb weer ’n jaar langer geblogd, en in dat jaar is dit blog steeds meer een alternatief bierblog geworden. Daarom blik ik nu terug op het bierjaar 2012.

In 2012 zijn er drie brouwerijen opgehouden te bestaan, maar daar staat tegenover dat er 28 nieuwe bij zijn gekomen. Dat is een historische score: sinds een en ander wordt bijgehouden op cambrinus.nl zijn er nog nooit zoveel brouwerijen in één jaar bijgekomen. De Nederlandse biercultuur is in 2012 alleen maar verder tot bloei gekomen.

Afgelopen weekend bezocht ik de winterversie van het Kimchi Festival (over de zomerversie blogde ik al eens). Hier verzamelden zich nieuwe brouwerijtjes, sommige in oprichting, andere alleen nog een hobbyproject, een enkeling professioneel. Het niveau was hoog. Als dat de voorbode is van 2013, dan houdt de bloei alleen maar aan. En waarom zou dat ook niet zo zijn?

Niet alles gaat goed in bierland Nederland. Ondanks alle succesverhalen hebben veel kleine brouwers het moeilijk, nog steeds. Ze hebben het niet moeilijk omdat ze belabberd bier brouwen – als dat zo zou zijn zouden de problemen verdiend zijn -, ze hebben het moeilijk omdat er nog steeds te weinig podium voor Nederlandse brouwers is.

Ik heb er op dit blog al vaak over geklaagd: Nederlands bier bereikt de markt niet. De grote leveranciers vertrouwen liever op Belgische klassiekers en nemen maar mondjesmaat Nederlandse brouwers op in hun assortiment. Te weinig biercafés durven te vernieuwen. Heineken en InBev houden de markt met wurgcontracten in een ijzeren greep. Het blijft zoeken naar Nederlandse topbieren, terwijl ze wel bestaan, in honderdvoud.

Er is dus nog een hoop te verbeteren. Dat is voor 2013. Voor nu is er het bierfeestje van 2012. Nieuwe brouwerijen als Rooie Dop slaagden er dit jaar snel in ook internationaal door te breken. Dat gaat Oersoep vast ook lukken: met wilde gisten haken ze aan bij de nieuwste trends én bij het onvolprezen Brettanomycesfestival, nog zo’n stap voorwaarts die in 2012 is gezet.

Behalve vernieuwing was er ook continuïteit. Grote namen als Jopen verrassen nog altijd met nieuwe, uitdagende bieren. De Molen organiseerde weer een pracht van een festival, Borefts, en trok daarmee een internationaal publiek. Ook andere bekende namen – Emelisse, De Eem, Klein Duimpje, De Prael – en zelfs microbrouwerijtjes als Dampegheest (uit Limmen) bleven vernieuwen en vooruitzien.

Het is niet eens moeilijk om voorspellingen te doen voor volgend jaar. Er zijn al veel nieuwe ambities uitgesproken en daar zal in 2013 vast het nodige van te merken zijn. Nieuwe bierstijlen zullen verzonnen worden, oude zullen worden herontdekt. En weer zijn er de festivals, ieder weekend weer ergens anders. Bierland Nederland bloeit als nooit tevoren. Dat houden we vast, natuurlijk. Ik ook. Ik blijf schrijven over bier!

Advertenties

2 thoughts on “Het bierjaar 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s