Of om de centen?

Het leven lijkt zo wel wat: pittige blogjes, soms ’n plaatje, soms ’n reactie en elders op het internet de nodige bemoeienis. Zo blijf ik bezig. Maar er is meer dan interesse en ’n scherpe pen, er is ook de behoefte aan een echt publiek, en aan centen. Daarom zoek ik altijd naar bijzondere opdrachten. Misschien bent u, lezer, wel mijn opdrachtgever.

Lezingen

Mijn brede algemene ontwikkeling heb ik al eerder ingezet voor het geven van lezingen. Zo’n lezing levert wat op, en het is plezierig om te doen. Publiek is echt wat waard, of dat publiek nu uit beleefde ouderen of brutale studenten bestaat. Graag zou ik dus vaker lezingen geven, over de volgende onderwerpen:

* De taal. Ik weet het nodige over onze taal, over haar geschiedenis, over dialecten. Ik ben gespecialiseerd in historische taalkunde in de brede zin des woords, en in het bijzonder in het West-Fries dialect, met uitstapjes naar andere dialecten in de regio en bijvoorbeeld de relatie van het West-Fries met het Fries. Hier is heel veel interessants over te vertellen. Ook aardig zou het zijn, eens een lezing over naamkunde te organiseren, waarbij ik dan in zal gaan op de historie van onze plaatsnamen en wat deze leren over geschiedenis en geologie.

* De literatuur: Oude literatuur heeft mijn speciale interesse. Ik zou lezingen kunnen geven over de Middeleeuwse literatuur in Europees perspectief, met dan natuurlijk wel speciale aandacht voor wat er in ons taalgebied zoal gebeurde. Ook de Vroegmoderne literatuur heeft mijn belangstelling, zij het dat ik me daarbij vooral met de satirische dichters bezighoud en minder met grote geesten als Vondel en Hooft. Wel zou ik het aardig vinden eens dieper in te gaan op de taal van Bredero en zijn collega’s: in hoeverre is die Hollands, in hoe verre Brabants of Vlaams? Is Moortje leuk voor West-Friezen?

* De architectuur en de ruimtelijke ordening. Een derde specialisme is de architectuur en daarbij ook de ruimtelijke ordening. Hoe zijn steden ontstaan? Hoe werd ons land ingericht? Is het stratenpatroon van een oude stad als Alkmaar een keuze geweest? Boeiende vragen, zeker ook vanuit historisch perspectief. En hoe heeft de architectuur zich dan ontwikkeld? Ik geef regelmatig lezingen over kerkarchitectuur in Noord-Holland. Er is nog veel meer. Graag kom ik dat vertellen!

Voor het geven van lezingen vraag ik wel een beloning, maar over de hoogte daarvan is natuurlijk altijd overleg mogelijk.

Contact

U kunt mij contacteren door te reageren op deze site, of door te telefoneren naar 072 75 20 816. Graag spreek ik dan met u verder.

Marcel Plaatsman
Redacteur/tekstschrijver
Annie M. G. Schmidtstraat 101
1822 MC Alkmaar

Onderstaande reacties worden door mij gekeurd voordat ze op de site belanden. Reacties met daarin adresgegevens e.d. zal ik natuurlijk niet online laten gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s